HEM
HEM Blogg Program VOF-info Fågelstationen VOF-huset Tärnorna Gärdsmygarna Fågellokaler Länkar Dagens obsar i Halland
 
  VOF:s program 2017 Föreläsningar och kulturprogram sker i samarbete med Studiefrämjandet  
 
Aktivitet: Ledare:
Onsdag 27 september kl 17.00-18.30 Föreläsning på naturum Getterön - Alaska

Kom och lyssna på Henrik Ehrenbergs reseskildring och se fina bilder. Alaska är ett drömresmål för många fågelskådare. Vi besöker platser som Nome, Barrow och Seward. Det är alltid lite extra att få se fåglarna på sin häckningsplats, i sin "rätta" miljö. Det blir mycket fåglar men även andra djur, natur och kultur. Ingen anmälan. Fri entré.
I samarbete med naturum Getterön.

Lördag 7 oktober 07:00 - Flyttfåglar över Lerjan

Liksom tidigare år vill vi besöka Lerjan för att ta del av höstens flyttfågelsträck. Lokalen erbjuder bra artvariation och fin utsikt över Galtabäcks skär. Vi samlas vid Breareds torg klockan 07.00 för att gemensamt ta oss till Lerjan. Medtag fika.
Kontakt Anders Ericsson 076-272 44 95

Söndag 8 oktober kl 9.00-12.00 - Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen Ringmärkare för en dag, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. I samarbete med Getteröns fågelstation erbjuder vi två visningar och två workshops under dagen. Visning kl 9-10 och kl 10-11 samt workshop kl 10-11 och kl 11-12. Ringmärkningen är väderberoende och vid regn är visningen inställd. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Getteröns fågelstation och naturum Getterön.

Onsdag 18 oktober kl 17.00-18.30 Fågelquiz - om Sveriges fåglar

I naturum Getteröns egen fårgelquiz har du chansen att utmana dig själv och dina vänner i allehanda frågor om fåglar. Tävla i lag på 4–5 personer. Vinn fina priser bl a presentkort i butiken och kaféet..Quizmaster för kvällen är fågelskådaren Christopher Gullander. Anta utmaningen och kom till naturum Getteröns fågelquizkväll. Ingen föranmälan. Fri entré.
I samarbete med naturum Getterön.

Söndag 29 oktober kl 10.00-11.00 -Skäggmesar i vassen

I Getteröns naturreservat finns ett stort vassområde. En karaktärsart är för området skäggmesen, och det är också den som är vårt mål idag. Skäggmesen som dök upp i Sverige först på 1960-talet är en livlig och häftig fågel som känns exotisk på våra breddgrader med sin långa stjärt, den kanelbruna kroppen och hanens blåa huvud med svart mustaschteckning. Dessutom har den ett för arten omisskännligt plingande läte: ”Pling, plong, pling” som ljuder inifrån vassen. Självklart kommer vi även att titta på andra fåglar som dyker upp i vår väg. Vi träffas utanför naturum. Ingen föranmälan. Fri entré.
I samarbete med naturum Getterön.

Torsdag 9 november 18:00 - Åldersbestämning av rovfåglar

Christer Andersson har under flera år studerat rovfåglar och ikväll berättar han om hur man utifrån de olika dräktkaraktärerna kan åldersbestämma rovfåglar. Vi träffas i VOF-huset och som vanligt finns fika att köpa. Välkomna!

Söndag 19 november 09:00 - Veselången

Utmed Viskan mellan Halland och Västergötland breder Veselångens flacka mader ut sig. Här är fågellivet rikt med både sträckande och rastande fåglar. Höst och vinter dominerar gässen och sångsvanarna men det är också goda chanser att få se örn. Samling vid Naturum Getteröns parkering vid Getterövägen. Medtag fika.
Kontakt Kjell Andersson 076-677 86 82

Onsdag 22 november 17.00 – 18.30. Föreläsning på naturum Getterön
Havets natur i Varbergs natur.


Följ med under havsytan? Bo Gustafsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i Halland, berättar om naturen på bottnarna utanför Varbergs kust. I samarbete med Naturskyddsföreningen, naturum Getterön och Studiefrämjandet.
Kontakt Anders Olsson 0730-29 43 39

Onsdag 6 december 18.00 - Föreläsning på naturum Getterön

Pippi på pråliga pippi - Om fåglars färger och färgsignaler
Staffan Andersson är evolutionsbiolog och beteendeekolog vid Göteborgs Universitet, och studerar färg och färgkommunikation hos fåglar. Med exempel från sin egen och andras forskning ger han en introduktion till fåglarnas rika färgvärld, med bland annat ultraviolett färgseende, och de strukturer och pigment som ger upphov till fjäderdräkter av alla regnbågens färger. Den egna forskningen handlar främst om variation och evolution av praktdräkter och hos en grupp Afrikanska vävarefåglar, så det blir en hel del bilder och skrönor från resor och fältarbete kors och tvärs i Afrika.
Kafféet håller öppet under en timma innan föreläsningen.
I samarbete med naturum Getterön.

Varbergs Ornitologiska Förening | info@vof.nu