HEM
HEM Program VOF-info Fågelstationen VOF-huset Tärnorna Gärdsmygarna Fågellokaler Länkar Dagens obsar i Halland
 
  VOF:s program 2018 Föreläsningar och kulturprogram sker i samarbete med Studiefrämjandet  
 
Aktivitet: Ledare:
Söndag 23 september kl 10.00-16.00 - Folk och Fåglar - på naturum Getterön

Under hösten vänder flyttfåglarna tillbaka till vinterkvarteren vid Västeuropas kuster, på Afrikas savanner eller, som silvertärnan, i drivisen runt Antarktis. Då är Getterön i Varberg som en stor flygplats, där vägarna korsas för resande på många olika rutter.
Tillsammans med naturum Getterön, Studiefrämjandet Halland och SOF Birdlife är VOF med och arrangerar evenemanget Folk och Fåglar. Liksom tidigare år är programmet varierat och omfattande tack vare ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Varberg.
Vi bjuder på fågelguidningar, föreläsningar, kikarförevisningar, ringmärkningsvisningar och roliga aktiviteter för barnen. Fri entré.
För hela programmet se www.folkochfåglar.se

Söndag 7 oktober kl 9.00-12.00 Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Under visningen får du lära dig om fåglarnas fantastiska flyttning och chansen att komma fåglarna riktigt nära. I workshopen Ringmärkare för en dag, får du prova på hur det är att vara ringmärkare. Ringmärkningsvisning kl 9-10, vid fågelstationen intill naturum. Workshop 10-12, inne på naturum. Ringmärkningen är väderberoende och vid regn är visningen inställd.
Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Getteröns fågelstation och naturum Getterön

Söndag 7 oktober kl 08.00 Sträckfågelskådning.

Duvor, finkar och sparvhökar och mycket mer passerar söderut i rasande fart och vi ger oss ut tillsammans med Kjell Andersson för att ta del av det spännande höststräcket. Vi väljer plats efter väder.
Samling på COOP:s parkering vid ställverket för samåkning klockan 08.00. Medtag fika.
Kontakt Kjell Andersson 076-677 86 82

Torsdag 11 oktober kl 18.00 Träff i VOF-huset. Väröhalvön och Båtafjorden.

I kväll lyssnar vi till professor emeritus Jimmy Stigh då han berättar om ett av Hallands fågeleldoradon för rastande flyttfåglar. Området är varierat och är också rikt på häckande fåglar. Han kompletterar med Gunnar Petterssons fina foton.
Fika finns att köpa för en tjuga.

Söndag 14 oktober 13.00-14.00 – Föreläsning på naturum Getterön. Folk och fåglar, relationerna mellan fåglar och människor från forntid till nutid

I tusentals år har människor och fåglar interagerat på olika sätt. Fåglar har varit allt från gudomliga väsen till gudomlig spis. De har dessutom fungerat som väderrapportörer och symboler för olika varumärken. Hur kom det sig t.ex. att den anskrämliga asätaren maraboustork blev symbol för ett chokladmärke? Kom och lyssna på Anders Wirdheims intressanta föreläsning om folk och fåglar.
Naturum Getterön står för arrangemanget. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 28 oktober 13.00-14.00 – Föreläsning på naturum. Hallands fåglar genom 250 år

Kom och lyssna på Anders Wirdheim som berättar om fågelfaunans förändring i Halland. Vår fågelfauna är inte statisk. Tvärtom förändras den ständigt – om än i långsam takt. Vi skulle nog blivit förvånade om vi fått uppleva det sena 1700-talets fåglar, och de få fågelkännare som var verksamma då, skulle knappast känt igen sig i dagens fågelfauna. Vi förflyttar oss från Pehr Osbecks 1700-tal till idag och gör nedslag på vägen.
Naturum Getterön står för arrangemanget. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 3 november kl 13.00-14.00 Filmföreläsning på naturum. Vildmarksfåglar

Kom och lyssna på den välkände naturfilmaren Ingemar Lind berätta om vildmarkens storslagenhet med dess mäktiga ljudupplevelser. Tranparets triumfrop utifrån myren. Sångsvanarnas hälsningsceremonier. Spillkråkans dova trumvirvel, för att nu nämna några av ingredienserna. Alla symboliserar just själva begreppet vildmark.
Naturum står för arrangemanget.Ingen föranmälan. Fri entré. Först till kvarn.

Varbergs Ornitologiska Förening | info@vof.nu